Bugün, 21 Mayıs 2024 Salı

Ünzile’lerin Kaderi İnsan Hakları İhlali Olarak Değerlendirilmelidir !..

Ünzile’lerin Kaderi İnsan Hakları İhlali Olarak Değerlendirilmelidir !..

İyi Parti Adana Milletvekili İsmail KONCUK; küçük yaşta evlendirilen çocuk gelinlerin sorunlarına dikkat çekmek ve alınan önlemlerin yetersizliğini dile getirmek adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK

Ünzile’lerin Kaderi Insan Haklari Ihlali Olarak Degerlendirilmelidir !..

 

Iyi Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK; küçük yasta evlendirilen çocuk gelinlerin sorunlarina dikkat çekmek ve alinan önlemlerin yetersizligini dile getirmek adina Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Sayin Zehra Zümrüt SELÇUK’a soru önergesi verdigini belirtti.

 

“Uluslararasi belgelere göre, on sekiz yasinin altinda yapilan evlilikler erken evlilik olarak nitelendirilmektedir. Bireyin ruhsal ve fiziksel gelisimini tamamlamadan yaptigi bu evliliklerin büyük çogunlugu bireyin bilinçli rizasi disinda yapilmasi dolayisiyla da “erken ve zorla yapilan evlilikler” olarak literatürdeki yerini almistir. Bu evlilikler çocuk istismarinin, kadina yönelik siddetin ve kadin erkek arasindaki güç esitsizliginin en tahrip edici sekilde görüldügü alanlardan biri olarak kabul edilen ve artik açikça bir insan haklari ihlali olarak degerlendirilen ve tartisilan bir konudur.”

 

KONCUK, “Küçük yasta evlendirilen çocuklarin anlatildigi “Ünzile”, bir sarkinin adiyken, maalesef bu ismi tasiyip, sarkinin kaderini yasayan çocuklarimiz vardir. Ülkemizde kanayan bir yara olan çocuk gelinlerin nüfusa oraninin resmi kayitlara göre yaklasik %15 oldugu görülmektedir, bununla beraber kirsalda kayit altina alinamayan çocuk gelinlerin nüfusa oraninin daha yüksek oldugu tahmin ediliyor.” dedi.

 

            Iyi Parti Adana Milletvekili Ismail KONCUK, bu baglamda Bakanliga su sorulari yöneltti;

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi döneminde, “Erken Yasta ve Zorla Evliliklerle Mücadele Plani” hayata geçirilmistir. Bu proje kapsaminda kaç çocugun hayati kurtarilmistir?

Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan yayimlanan evlenme istatistiklerinin resmi evlenmeleri içerdigini belirterek, 2015-2019 yillarina iliskin “çocuk gelinlere ait resmi evlenme sayisi” kaçtir?

Bakanlik olarak “Erken yasta ve zorla evliliklerin” nedenleri ve etkilerine iliskin bilimsel arastirmalar yapilmis midir?

Konu ile ilgili sorularimi Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Sayin Zehra Zümrüt SELÇUK tarafindan yazili olarak cevaplandirilmasini talep ettigini, soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanligina verdigini konunu takipçisi olacagini belirtti.

 

 



  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.3 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.1 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı